Zaburzenia endokrynologiczne – co je powoduje i jak temu zapobiec?

Żyjemy w świecie wszechobecnych toksyn, które mogą wpływać na nasze zdrowie. Ważne jest by zrozumieć, jak uchronić się przed ich niekorzystnym działaniem na nasz organizm.

Czynniki zaburzające gospodarkę hormonalną, do których należą substancje chemiczne, zakłócają działanie hormonów naśladując ich funkcje w organizmie. Powodują negatywne skutki rozwojowe, reprodukcyjne, neurologiczne i immunologiczne.

Najczęściej naśladowanymi hormonami są hormony żeńskie – estrogeny, hormony męskie – androgeny i hormony tarczycy. Substancje chemiczne mogą blokować sygnały hormonalne w organizmie oraz zakłócać receptory kontrolujące hormony. Przyczyniają się jednocześnie do powstawania stanów zapalnych, chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Dlatego nie należy ich lekceważyć.

W 2013 roku Światowa Organizacja Zdrowia WHO we współpracy z UNEP (Program Ochrony Środowiska Narodów Zjednoczonych) przedstawiła raport o tym, jak substancje chemiczne wpływają na nasze zdrowie. Lista schorzeń jest niepokojąca i obejmuje m.in.:

  • raka tarczycy
  • raka prostaty u mężczyzn
  • ADHD u dzieci
  • zaburzenia rozwojowe układu nerwowego u dzieci

Środki chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną mają również wpływ na przyrodę, ponieważ zanieczyszczają wodę, powietrze i żywność. Niestety większość chemikaliów wypuszczanych na rynek każdego roku, nie jest przedmiotem badań pod kątem toksyczności. A nawet jeżeli są, to ingerencja w układ endokrynologiczny nie jest brana pod uwagę. Choć świadomość istnienia toksycznych chemikaliów w naszym otoczeniu może wydawać się przytłaczająca, nasz styl życia ma istotne znaczenie czy będziemy na nie bardziej narażeni.

Gdzie znajdziemy toksyczne substancje chemiczne zaburzające nasz układ hormonalny?

  • kosmetyki i produkty do pielęgnacji ciała
  • woda pitna
  • konserwy
  • środki czyszczące
  • mięso i produkty mleczne z chowu przemysłowego
  • metale ciężkie w rybach
  • produkty kuchenne (np. teflon)

cans-931813_640

Jak możemy zniwelować ryzyko wystąpienia zaburzeń endokrynologicznych?

Przede wszystkim należałoby wybrać żywność ze znanego nam źródła, warzywa i owoce z własnej działki bądź od lokalnego rolnika, mięso od hodowcy, a co poza tym?

  • unikać paczkowanej i przetworzonej żywności, która może zawierać bisfenole i ftalany
  • zrezygnować z ryb o wysokiej zawartości rtęci (duże ryby morskie np. tuńczyk) oraz ryb hodowlanych zawierających zanieczyszczenia (antybiotyki, hormony)
  • unikać żywności konserwowej (BPA powoduje wiele problemów zdrowotnych, w tym uszkodzenia konstrukcji mózgu, zaburzenia zachowań, nadpobudliwość, zwiększoną agresję, zaburzenia koncentracji i nauki, wczesne dojrzewanie, stymulację rozwoju gruczołu sutkowego, zaburzenia cyklów miesięcznych, bezpłodność)
  • nie stosować  pestycydów przy hodowli roślin
  • zrezygnować z plastikowych opakowań i butelek oraz zabawek dla dzieci
  • upewnić się, że kosmetyki oraz środki czystości są wolne od ftalanów i innych szkodliwych substancji chemicznych
  • zdecydować się na wybór przyrządów kuchennych z ceramiki, stali nierdzewnej, żeliwa
  • pozbyć się patelni i garnków typu non-stick, które po podgrzaniu uwalniają kwas perfluorooctowy (PFOA), powodujący choroby tarczycy, bezpłodność i problemy rozwojowe

Nie każdy ma możliwość przejścia na produkty wyłącznie ekologiczne ze względów finansowych, ale możemy korzystać ze źródeł naturalnych,. Warto zaopatrywać się w zdrową żywność od znajomych rolników bądź rodziny, którzy nie mają certyfikatu ekologicznego, jednak mamy pewność, że nie stosują oprysków chemicznych. Zadbajmy o nasze zdrowie i przyszłe zdrowie naszych dzieci.

Zacisze Zdrowia

ceramics-837961_640

Źródło: www.collective-evolution.com

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz