Wapń – dlaczego suplementacja może być groźna dla zdrowia?

Miliony ludzi na całym świecie przyjmuje suplementy wapnia wraz z witaminą D3 na poprawę stanu kości lub na pierwsze oznaki osteoporozy. Prawdę mówiąc bez obecności witaminy K2 i magnezu, taki schemat może okazać się niebezpieczny dla zdrowia. Bez witaminy K2 organizm nie może kierować wapnia do kości, gdzie jest ono potrzebne. Zamiast tego wapń krąży w tętnicach, co prowadzi do występowania osteoporozy i miażdżycy.

Ostatnio bardzo popularne stało się przyjmowanie witaminy D3 w dużych dawkach, nawet powyżej 10 000 IU. Jednak bez przyjmowania jednocześnie witaminy K2 (już od 2000 IU), możemy zrobić sobie krzywdę. Witamina K2 ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia, zmniejsza podatność na próchnicę zębów, choroby serca, raka prostaty i wątroby, cukrzycę, otyłość, żylaki i zmarszczki. Niestety lekarze najczęściej przepisując wapń i witaminę D3, zapominają o witaminie K2. Często się zdarza, że nie są świadomi jej funkcji lub mylą ją z witaminą K1.

Niektóre składniki odżywcze trudno dostarczyć do organizmu z pożywienia. Dzieje się tak, jeżeli mamy problem z trawieniem lub borykamy się z chorobą, która zwiększa zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Odpowiednio dobrana suplementacja może pomóc. Jednak wapń nie jest tego najlepszym przykładem.

Co może powodować dodatkowa suplementacja wapnia?

Problem z suplementacją wapnia polega na tym, że organizm ma trudności z wykorzystaniem wyizolowanej formy wapnia bez składników odżywczych działających z nim w synergii (witaminy D3, K2 i magnezu). Organizm nie wiedząc co zrobić z nadmiarem wapnia, odkłada go w tętnicach, stąd informacje o zwiększonym ryzyku chorób serca wywołanym suplementacją wapnia.

  • brak poprawy stanu kości; wapń stał się niezwykle popularny jako suplement, szczególnie u kobiet w średnim i starszym wieku w nadziei, że zapobiegną osteoporozie. Analiza przeprowadzona w latach 2005 -2006 przez National Health and Nutrition Examination Survey wykazała, że spożycie wapnia powyżej zalecanej normy (zazwyczaj z suplementacji), nie przyczynia się do polepszenia stanu bioder oraz nie poprawia gęstości mineralnej kości odcinka lędźwiowego kręgosłupa u kobiet i mężczyzn w starszym wieku.
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; poza nieefektywnym działaniem na zdrowie kości, suplementy wapnia niosą za sobą wiele zagrożeń dla zdrowia. Badania dotyczące relacji wapnia i chorób sercowo-naczyniowych sugerują, że spożycie wapnia chroni przed chorobami serca, ale dodatkowa suplementacja może zwiększyć ryzyko. Analiza przeprowadzona na 24 000 kobiet i mężczyzn w wieku 35 – 64 lat (opublikowana w British Medical Journal w 2012 roku) pokazała, że osoby suplementujące wapń miały 139% większe ryzyko zawału serca przez cały okres badania trwającego 11 lat. Przyjmowanie wapnia z pożywienia nie zwiększyło ryzyka.
  • zwapnienie naczyń krwionośnych i ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych; naukowcy podejrzewają, że duża ilość wapnia we krwi w wyniku suplementacji może przyczyniać się do zwapnienia naczyń krwionośnych. Wapno dostarczane do organizmu z pożywienia jest absorbowane w mniejszej ilości i mniejszym tempie niż podczas suplementacji. Należy również zwrócić uwagę, że wapń powyżej zalecanej normy nie jest wchłaniany do kości, ale wydalany z moczem co zwiększa ryzyko wystąpienia wapniowych kamieni nerkowych lub może krążyć we krwi przyłączając się do blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Suplementy wapnia zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu, ale ma to ścisły związek z niedoborem magnezu. Większość osób nie otrzymuje odpowiedniej ilości magnezu w celu ochrony przed chorobami naczyń, gdy wapń jest dostarczany w zbyt dużej ilości. Należy zrównoważyć wapń i magnez w codziennej diecie.

anatomy-254120_640

Dlaczego witamina D3, witamina K2 i magnez są ważne dla absorpcji wapnia?

  • witamina D3 działa jak hormon steroidowy w organizmie (małocząsteczkowy związek chemiczny przenikający przez błony komórkowe) i ułatwia wykorzystanie wapnia.
  • witamina K2 aktywuje białko – osteokalcynę znajdującą się w kościach, która pomaga kościom zatrzymywać wapń. Chroni również tętnice przed tworzeniem się złogów wapnia. Krótko mówiąc witamina K2 transportuje wapń do kości. Ponieważ jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, wymaga spożywania kwasów tłuszczowych by mogła być przyswojona przez organizm. Nie należy jej mylić z witaminą K1 – rozpuszczalną w wodzie i znajdującą się w zielonych warzywach.
  • magnez działa jak przeciwwaga dla wapnia. Dla zdrowia serca i prawidłowego funkcjonowania mięśni, magnez powinien występować w równowadze z wapniem.

Przyjmowanie witaminy K2 jest skorelowane ze zmniejszeniem ryzyka występowania chorób serca i złamań kości.

Źródła występowania witaminy K2:

  • żółtka jaj (dobrego pochodzenia, nie karmionych paszą i soją);
  • masło ghee;
  • wątróbka (szczególnie gęsia wątróbka);
  • natto (fermentowana soja)

Co może powodować niewystarczająca ilość wapnia w diecie?

Niewystarczająca podaż wapnia do organizmu może powodować utratę masy kostnej i prowadzić do osteoporozy. Niedobór wapnia przyspiesza powstawanie miażdżycy, powoduje nadmierne usuwanie wapnia z kości do krwiobiegu i prowadzi do zwapnienia tętnic. W przypadku miażdżycy dieta bezwapniowa zwiększa szybkość zwapnienia tętnic o 170%, podczas gdy uzupełnienie diety o wapń zmniejsza o 62%.

Najlepsze źródła wapnia

Ludzie od zarania dziejów istnieli bez suplementów wapnia i mieli mocne kości. Świadczy to o tym, że prawdziwe pożywienie jest najlepszym źródłem wapnia. Gdzie go znaleźć?

  • produkty mleczne od zwierząt karmionych trawą (tzw. grassfed); nabiał jest uznawany oficjalnie za idealne źródło wapnia, jednak należy spojrzeć głębiej by stwierdzić, że krowy hodowane na skalę przemysłową mają minimalne ilości witaminy K2 oraz innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo pasteryzacja i homogenizacja sprawiają, że nabiał jest bardzo trudny do strawienia. I najważniejsze bardzo dużo ludzi ma nietolerancję produktów mlecznych, która powoduje reakcję zapalną organizmu, a tym samym nie wspiera zdrowych kości. Jeżeli nie masz problemu z nietolerancją nabiału masło ghee czy masło od zwierząt karmionych trawą mogą być doskonałym źródłem wapnia i witaminy K2.
  • zielone warzywa liściaste; szpinak, zielona kapusta itp. są dobrym źródłem wapnia, najlepiej spożywać je z jajami lub masłem (dostarczając witaminę K2).
  • skorupki jaj; myte, nie gotowane i pokruszone.
  • rośliny strączkowe; choć nie dla każdego dobrze strawne są dobrym źródłem wapnia. Należy je uprzednio moczyć by zmniejszyć ilośc składników antyodżywczych.

Warto przygotowywać domowy bulion na kościach, dostarcza on ważnych składników dla organizmu. Choć nie zawiera wapnia, jest źródłem kolagenu, który jest swoistym rusztowaniem dla kości.

soup-698639_640

Zacisze Zdrowia

Źródło: Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life Paperback – August 27, 2013, http://chriskresser.com/calcium-supplements-why-you-should-think-twice/, http://empoweredsustenance.com/avoid-calcium-supplements/, http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2012-1407, http://heart.bmj.com, http://www.bmj.com, http://www.lifeextension.com/Magazine/2012/8/Potential-Danger-Of-Calcium-Supplements/Page-01

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz