Tłuszcze trans – śmiertelna trucizna

Gdzie najwięcej znajduje się tłuszczów trans i dlaczego są takie niebezpieczne?

Tłuszcze trans czyli uwodornione (utwardzone) oleje roślinne to najbardziej szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

Zwiększają ryzyko chorób serca, choroby Alzheimera, cukrzycy typu 2, dodatkowo obniżają płodność i są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych w organizmie.

Występujące w naturze tłuszcze trans (mleko i jego przetwory, niektóre typy mięs m.in wołowina, baranina) nie są szkodliwe, ponieważ ich kwasy tłuszczowe różnią się od budowy kwasów tłuszczowych typu trans wytworzonych na potrzeby przemysłu spożywczego.
Celem utwardzenia olejów roślinnych jest zmiana konsystencji, z płynnej na stałą oraz zwiększenie ich trwałości. Dodawane są przeważnie do produktów o długim terminie przydatności.
Zatem czytajmy etykiety kupowanych produktów spożywczych szczególnie słodyczy, chleba, sosów, majonezów i słonych przekąsek, zwracając uwagę na hasła typu „bez zawartości tłuszczów zwierzęcych”, „utwardzony”, ” uwodorniony”. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ polscy producenci nie muszą na opakowaniach informować o zawartości tłuszczów trans. Miejmy nadzieję, że to się niedługo zmieni.

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

2 Comment

  1. removal boxes says: Odpowiedz

    Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups thank you once again.|

  2. crorkz com says: Odpowiedz

    fiGYvd Im thankful for the article.Really looking forward to read more. Want more.

Dodaj komentarz