Szkodliwe składniki kosmetyków cz. II

Druga część szkodliwych składników kosmetyków również zawiera listę najczęściej stosowanych substancji chemicznych, znajdujących się w produktach pielęgnacyjnych dla dzieci i dorosłych.

Sprawdzanie składników kupowanych kosmetyków jest bardzo ważne dla zachowania naszego zdrowia. Niewiele osób zastanawia się jednak nad składem wybieranego środka pielęgnującego bądź szuka na etykiecie jedynie parabenów. Kremy „paraben free“ stały się swego czasu modne lecz kosnwerwanty w postaci parabenów zostały zastąpione przez często gorsze substancje m.in. kancerogenny Bronopol.

Szczególnie zadbajmy o odpowiedni dobór kosmetyków dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących, ponieważ wcierane substancje dostają się do krwioobiegu człowieka, oddziaływując na cały jego organizm. Wiele z występujących w kosmetykach substancji chemicznych powoduje podrażnienia skóry, wypryski, wypadanie włosów, zaburzenia endokrynologiczne i hormonalne. Oczywiście użycie jednego kremu nie zniszczy naszego zdrowia, ale składniki chemiczne kumulują się, dlatego stosując kilka lub kilkanaście różnych kosmetyków dziennie, jesteśmy zagrożeni ich negatywnym oddziaływaniem.

cosmetics-166774_640

SILIKONY

Bezbarwne i bezzapachowe substancje – pochodne krzemu. W połączeniu tlenu z krzemem powstają tzw. wielocząsteczkowe polimery krzemionkowe. Silikony najczęściej znadziejmy w kosmetykach do włosów (pianki, odżywki, szampony, lakiery itp.), kremach do twarzy, fluidach, długotrwałych szminkach do ust oraz innych kosmetykach, które mają wygładzić, nadać blasku, utrwalić, utworzyć niewidzialny film na skórze. Niestety efekt jest chwilowy – po umyciu miłe dla oka właściwości znikają. Silikony tworzą szczelną barierę, przez co do skóry czy włosów nie przenikają cenne składniki pielnęgnacyjne występujące w kosmetyku. Same w sobie nie zawierają żadnych substancji odżywczych oraz regenerujących.

Działanie:

  • zapychanie porów skóry
  • obciążenie włosów
  • utrudnienie koloryzacji włosów przy nagromadzeniu silikonów

Silikony występują w kosmetykach m.in. pod nazwami: dimethicone, dimethiconol, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, dimethicone copolyol, lauryl methicone copolyol, trimethylsilylamodimethicone, trimethylsiloxysilicates.

lipstick-548171_640

EDTA (Ethylene Diamine Tetraacetic)

Jest to kwas wersetowy pochodzenia syntetycznego. W kosmetyce stosowany jako konserwant, ma właściwości przeciwbakteryjne i działa zapobiegająco przed utratą zapachu i konsystencji kosmetyku. Stosowany głównie w kremach, balsamach, produktach do opalania, szamponach, żelach pod prysznic i nawilżających chusteczkach dla dzieci.

Działanie:

  • w dużych dawkach powoduje podrażenia skóry i błon śluzowych
  • rozproszony w powietrzu może powodować kaszel, duszności oraz zapalenie spojówek
  • EDTA w połączeniu ze związkami azotowymi (nitrozaminy) ma działanie rakotwórcze.

Uwaga!

W połączeniu z innymi substancjami chemicznymi, TEA (Triethanolamin) stosowany do produkcji mydła oraz konserwant Bronopol, mogą tworzyć kancerogenne nitrozaminy.

DEA (Dietanoloamina) i MEA (Monoetanoloamina)

Są to substancje chemiczne stosowane jako środki pianotwórcze dla produktów kosmetycznych (szampony dzieci i dorosłych, żele pod prysznic, żele do twarzy itp.).

Działanie:

  • powodują alergie
  • w połączeniu z innymi związkami chemicznymi tworząć nitrozaminy mają działanie rakotwórcze
  • osłabiają układ immunologiczny
  • działają drażniąco na skórę i błony śluzowe, wywołując świąd i pokrzywkę

Występują m.in. pod nazwami: Cocamide DEA, Lauramide DEA

DIOKSAN (1,4-dioxane, pochodna glikolu etylenowego)

Pełni funkcję rozpuszczalnika dla pozostałych składników kosmetyku. Charakteryzuje się łatwością przenikania przez nabłonek i skórę do krwi.

Działanie:

  • podrażnia skórę i błony śluzowe
  • tworzy stan zapalny
  • uszkadza strukturę lipidową błon komórkowych
  • przyczynia się do niewydolności płuc, serca, nerek i wątroby
  • przenika do mleka matki i w czasie ciąży do płodu
  • działa rakotwórczo
  • uszkadza narząd wzroku
  • powoduje świąd przy dłuższym stosowaniu

TRICLOSAN

Związek organiczny należący do grupy fenoli, ma silne działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Może znajdować się w mydłach antybakteryjnych, środkach myjących, środkach do zmywania, pastach do zębów i kosmetykach przeciwtrądzikowych.

Działanie:

  • stosowany przez dłuższy czas powoduje nowotwory skóry i błon śluzowych
  • przyczynia się do powstawania zaburzeń hormonalnych
  • powoduje alergie

eyeshadow-680002_640

Źródło: „Toksyczne składniki kosmetyków” H. Różański www.luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm, www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1708048,1,niebezpieczny-triclosan,index.html, www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/6049#section=Top, www.fda.gov/Cosmetics/default.htm, www.cosmetic.pl

 

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz