Kurkuma – jak poprawić swoją pamięć?

Kurkuma jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw w Azji, znaną jako „holy powder” (złoty proszek), dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym. Charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza zawartości kurkuminy. Stosowana od wieków w medycynie ludowej do leczenia ran, infekcji, w leczeniu układu pokarmowego i wątroby, chorób skóry. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który wychwytuje wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie błon komórkowych, fałszowanie DNA i obumieranie komórek. Dodatkowo kurkumina obniża poziom dwóch enzymów w organizmie, które powodują stan zapalny. Przeciwdziała również łączeniu się płytek krwi, prowadzące do powstawania skrzepów krwi.

Najnowsze badania pokazują, że kurkuma może pomóc w zwalczaniu zakażeń, niektórych nowotworów, leczeniu problemów trawiennych i zmniejszeniu stanu zapalnego. Kurkuma jest składnikiem indyjskiego curry, nadając swój smak i kolor. Możemy ją spotkać w serach, maśle czy musztardzie jako naturalny barwnik.

anti-inflammatory-743044_640

Kurkuma a pamięć

Wystarczy 1 gram kurkumy dziennie by poprawić pamięć osób w początkowej fazie cukrzycy. Odkrycie to ma istotne znaczenie biorąc pod uwagę, że coraz więcej ludzi zapada na cukrzycę i demencję w późniejszym wieku. Wczesne przeciwdziałanie może zahamować postępowanie choroby bądź zmniejszyć jej działanie, co dowiódł emerytowany profesor Mark Wahlqvist, Monash Asia Institute na Monash University. Profesor Wahlqvist przeprowadził badania na Tajwanie polegające na testowaniu pamięci roboczej kobiet i mężczyzn w wieku 60 lat oraz starszych, u których niedawno zdiagnozowano cukrzycę, jeszcze nieleczonych. Pamięć robocza ma kluczowe znaczenie dla zdolności poznawczych takich jak planowanie, rozwiązywanie problemów czy rozumowanie. W badaniu kontrolowanym placebo, pacjenci spożywali 1 gram kurkumy dziennie do śniadania. Ich pamięć roboczą badano przed i po posiłku przez kilka godzin. Okazało się, że dodatek kurkumy do pierwszego posiłku jest w stanie poprawić pamięć osób starszych ze stanem przedcukrzycowym na sześć kolejnych godzin.

acupuncture-906144_640

Właściwości kurkumy:

  • poprawia trawienie: kurkumina stymuluje produkcję żółci w pęcherzyku żółciowym, co może przynieść poprawę trawienia. Badania ślepej próby wykazały, że kurkuma zmniejsza objawy wzdęcia i gazów u osób z niestrawnością.
  • zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej
  • wspomaga metabolizm
  • zmniejsza bóle menstruacyjne
  • ma właściwości przeciwnowotworowe: dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa przeprowadziła badania, które potwierdziły przeciwnowotworowe działanie kurkumy. Zapobiega ona nowotworom i pomaga zmniejszyć już istniejące guzy nowotworowe nie niszcząc przy tym zdrowych komórek.
  • poprawia funkcje trzustki
  • działa przeciwzapalnie (np. w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów), hamując proces zapalny uśmierza ból. Badania opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences mówią, że podłożem nawet 25% nowotworów jest istnienie chronicznego stanu zapalnego.
  • przyspiesza gojenie ran
  • zmniejsza objawy wywoływane cukrzycą typu II
  • działa przeciwzapalne i antybakteryjne
  • wspomaga płuca w oczyszczaniu
  • zapobiega chorobie Alzheimera i stwardnieniu rozsianemu
  • wspomaga krążenie oczyszczając krew

Dostępne formy kurkumy:

  • kapsułki z proszkiem
  • wyciąg płynny – ekstrakt
  • nalewka
  • w proszku jako przyprawa
  • korzeń – świeża postać kurkumy

U nas najlepiej dostępna jest kurkuma w postaci proszku, jako przyprawa do dań. Taką stosujemy najczęściej do gotowania czy pieczenia, posypuję nią każde mięso – kurczak, gęś, kaczka itd., dodaję do bigosu, sałatek warzywnych czy zup (rosół, ogórkowa, pomidorowa…), czyli wszędzie gdzie się da. Dodatkowo sporządzam z niej eliksir zdrowia idealny na chłodne dni i przeziębienia (przepis znajdziecie poniżej).

smoothie-887417_640

Przepisy z kurkumą

Eliksir zdrowia

  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3-4 plasterki świeżego korzenia imbiru
  • gorąca woda
  • sok z połowy cytryny (dodajemy do ciepłej wody, ale nie gorącej – witamina C utlenia się w wysokiej temperaturze, a chcemy by z nami została)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)

Kokosowy koktajl z kurkumą

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki startego, świeżego korzenia imbiru

Do koktajlu można również dodać ½ dojrzałego awokado i ½ szklanki wody, będzie bardziej pożywny np. na drugie śniadanie.

Zacisze Zdrowia

 

Źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141118110009.htm, http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090420123051.htm, http://www.palmbeachpost.com/news/lifestyles/the-superman-of-spices/nTzGf/, http://www.hindawi.com/journals/jna/2011/102431/, https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz