Glutaminian sodu – wzmacniacz smaku, co się za tym kryje?

Syntetyczna substancja otrzymywana metodą fermentacji, a dokładniej sól sodowa kwasu glutaminowego. Nazwa tego związku nie zachęca do spożywania i rzeczywiście zdrowa nie jest. Występuje w niemal wszystkich fast foodach, przetworzonej żywności czy przetworach mięsnych.

Glutaminianu sodu powinny unikać szczególnie osoby z chorobami układu pokarmowego (wrzody, refluks) i o wrażliwym żołądku. Przy nadmiernym spożyciu powoduje liczne objawy uboczne przedstawione poniżej na zdjęciu. Dodatkowo uzależnia i pobudza apetyt.

Glutaminian sodu może się odkładać w organizmie, a efekty jego negatywnego działania mogą być odczuwalne dopiero po latach.

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz