10 najczęstszych objawów nietolerancji glutenu

The New England Journal of Medicine opublikowało pracę badawczą, zgodnie z którą istnieje aż 55 chorób będących skutkiem spożywania glutenu. Ponad 90 % ludzi z celiakią i nietolerancją na gluten nie jest jeszcze zdiagnozowanych.

Istnieje wiele objawów, dzięki którym możemy rozpoznać, że nasz organizm nie toleruje glutenu. Czy jesteś jedną z tych osób? Ustalenie nietolerancji na gluten nie jest takie oczywiste, ponieważ większość objawów przypisywanych jest innym chorobom bądź są ignorowane. Najprostszym testem jest odstawienie glutenu na 6-8 tygodni i sprawdzenie czy nasze samopoczucie się poprawiło. Na podstawie listy dziesięciu typowych objawów nietolerancji glutenu możecie przekonać się czy i was dotyka ten problem.

 

1. Zaburzenia ze strony układu pokarmowego:

  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • biegunka
  • zaparcia
  • mdłości i wymioty

2. Problemy skórne :

  • wysypka na twarzy lub ciele – głównie łokcie, kolana, plecy
  • rogowacenie mieszkowe
  • rumień
  • łuszczyca
  • bielactwo
  • afty i owrzodzenia jamy ustnej

3. Migreny i bóle głowy.
4. Problemy natury psychologicznej:

  • przewlekła drażliwość
  • zmiany nastroju
  • depresja
  • schizofrenia

5. Choroby autoimmunologiczne:

  • zapalne choroby jelit m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • choroby tkanki łącznej
  • astma
  • choroba Hashimoto
  • stwardnienie rozsiane
  • zapalenie stawów

6. Bóle kości i stawów, wczesna osteoporoza.
7. Problemy z płodnością, zespół policystycznych jajników.
8. Uczucie ciągłego zmęczenia, nasilające się przeważnie po spożyciu glutenu.
9. Omdlenia i bóle w klatce piersiowej.
10. Niedobory żywieniowe (anemia z niedoboru żelaza, częste niedobory witamin A, B12, D, E i K, kwasu foliowego oraz cynku).

Prawidłowa dieta jest bardzo ważna w przypadku nietolerancji, należy wyeliminować produkty zawierające gluten całkowicie z jadłospisu. Pamiętajmy, że odpowiednie pożywienie przynosi nam zdrowie. Jak mawiał Hipokrates „niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem“.

Gluten-3

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz