Wątróbka gęsia z chipsami dyniowymi

Wątróbka najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy mama przyrządzała ją z podsmażoną cebulką. Wiele osób zrezygnowało jednak z jej spożywania w wieku dorosłym. Dlaczego? Prawdopodobnie ze względu na strach przed toksynami, sądząc, że wątroba je magazynuje. Otóż wątroba nie magazynuje toksyn, a oczyszcza z nich i neutralizuje szkodliwe substancje toksyczne. Co najważniejsze, jest cennym źródeł witamin i minerałów. Warto ją spożywać raz w tygodniu, by dostarczyć organizmowi niezbędne mikroelementy. Nie kupujmy jednak podrobów ani mięsa z hipermarketów, nie wiemy czym zwierze było karmione (najprawdopodobniej paszą zawierającą kukurydzę i soję modyfikowaną). Najlepiej znaleźć lokalnego dostawcę bądź inne dobre źródło. My zaopatrujemy się na fermie gęsi bądź bazarze z naturalną żywnością. Dzisiaj przepis na wątróbkę z dodatkiem chipsów dyniowych. Do obiadu dodaliśmy jeszcze kapustę na bazie passaty pomidorowej.

Wątróbka-z-dynią_3

SKŁADNIKI NA WĄTRÓBKĘ:
500 g wątróbki gęsiej (może być również drobiowa lub królicza)
1 łyżka majeranku suszonego
3 cebulki białe
sól himalajska
smalec z gęsi lub olej kokosowy (do smażenia)

  1. Wątróbkę myjemy letnią wodą, oczyszczamy z włókien i kroimy na pół (gęsie są dosyć duże).
  2. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  3. Na patelnię nakładamy smalec z gęsi bądź olej kokosowy i wrzucamy pokrojone cebulki. Smażymy aż się zeszklą, co jakiś czas mieszając.
  4. Podsmażoną cebulę odsuwamy na brzeg patelni i układamy wątróbkę.
  5. Wątróbkę smażymy z obu stron (każda strona to ok. 5 minut smażenia).
  6. Cebulkę i wątróbkę mieszamy razem, przyprawiamy majerankiem oraz solą i dusimy jeszcze ok. 1 minuty.

SKŁADNIKI NA CHIPSY Z DYNI:
1 dynia hokkaido
2 łyżeczki oleju kokosowego
sól himalajska

  1. Dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – paski, wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy olej kokosowy, by chipsy dyniowe nie wyschły w piekarniku, ale ładnie się przypiekły.
  3. Na blaszce rozkładamy równomiernie kawałki dyni, tak by leżały obok siebie.
  4. Chipsy dyniowe pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C, włączamy termoobieg na 20-25 minut.
  5. Po upieczeniu przyprawiamy solą.

Wątróbka-z-dynią

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz