Tarta malinowa z porzeczkami (bezglutenowa, bez laktozy, Paleo, AIP)

Tarta malinowa z porzeczkami jest idealna na trwające cały czas upalne dni, ponieważ jest na zimno i nie wymaga pieczenia.

Jest to nasza interpretacja przepisu pochodzącego od  Read The Label, do spodu ciasta dodaliśmy mąkę kokosową i odrobinę oleju kokosowego, natomiast zamiast granatu wykorzystane zostały czerwone i czarne porzeczki. Wyszła nieziemsko pyszna.

Dziękujemy Read the Label za wspaniały pomysł na słodycz, której czasem brakuje na diecie paleo, a szczególnie na protokole autoimmunologicznym.

Tarta-malinowa-2

Tarta malinowa może być śmiało spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej!

SKŁADNIKI NA SPÓD:
100 g daktyli suszonych bez pestek (bezsiarkowych)
150 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego
¾ szklanki wody do namoczenia daktyli

SKŁADNIKI NA WIERZCH:
0,5 l mleka kokosowego
300 g malin
3 łyżki żelatyny (można zamienić na agar)
1 szklanka ciepłej wody do rozrobienia żelatyny
garść czerwonych i czarnych porzeczek
wiórki kokosowe do posypania

Tarta-malinowa-3

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 – 30 min.
  2. W międzyczasie przygotowujemy masę malinową na wierzch tarty. Do miski wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy maliny i mieszamy całość blenderem.
  3. Do osobnej szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszając.
  4. Rozrobioną żelatynę dolewamy do masy malinowej i wstawiamy całość do lodówki (do czasu przygotowania spodu ciasta, ale nie dłużej niż 30 min.)
  5. Namoczone daktyle odsączamy z wody i blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  6. Dosypujemy wiórki kokosowe i dalej blendujemy.
  7. Kiedy oba składniki są połączone, dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej, 1 łyżkę oleju kokosowego i dokładnie mieszamy.
  8. Gotowe ciasto wykładamy równomiernie na okrągłą formę. Można użyć papieru do pieczenia, żeby łatwiej było kroić tartę i nie uszkodzić jednocześnie formy.
  9. Na ciasto wylewamy schłodzoną masę malinową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
  10. Po wyjęciu z lodówki, tartę posypujemy wiórkami kokosowymi i porzeczkami.

Tarta-malinowa-4

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

2 Comment

  1. Też skorzystałam z przepisu Read The Label, tylko ja maliny zamieniłam na jagody, wyszła pyszna!!!
    Wasza też wygląda apetycznie, dobrze, że jest ktoś kto podsuwa gotowe przepisy:)))

    1. Koniecznie musimy spróbować również z jagodami 🙂 rzeczywiście tarta jest pyszna, dodatkowo szybko się robi i można wrzucać ulubione owoce :-)))

Dodaj komentarz