Pudding kokosowo – jagodowy (bezglutenowy, bez laktozy, Paleo, AIP)

I znowu mamy przepis, ale coś trzeba jeść w te gorące dni. Dzisiaj lekko i na słodko, z wykorzystaniem daru lasów, jakim są jagody. Pyszne i zdrowe owoce możemy zebrać sami lub kupić u „zbieracza”. Pudding kokosowo – jagodowy nie wymaga pieczenia, podane niżej składniki wystarczą na jedną porcję.

Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, malinami, porzeczkami… My mieliśmy akurat do dyspozycji jagody i maliny, ale maliny będą wykorzystane do innego deseru.

Pudding-3

SKŁADNIKI:
0,5 szklanki mleka kokosowego
1 miękki banan (najlepiej jak ma brązowe kropeczki – będzie bardziej słodki)
1 duża garść jagód
3 – 4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mąki kokosowej
wiórki kokosowe do posypania
0,5 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obieramy banana ze skórki i wrzucamy go do miski.
  2. Dolewamy mleko kokosowe, wsypujemy mąkę kokosową, a następnie całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy (około 1 min).
  3. Przyprawiamy zblendowane składniki cynamonem oraz sokiem z cytryny, żeby nadać lekką kwaskową nutę (inaczej się zasłodzimy).
  4. Przekładamy gotową masę puddingową do salaterki.
  5. Posypujemy umytymi jagodami i wiórkami kokosowymi.

Pudding-2

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

2 Comment

  1. Pyszne i ciekawe połączenie, coś dla mnie.

    1. Cieszę się bardzo i zachęcam do wypróbowania kolejnych paleo przepisów, które będą pojawiały się na blogu 🙂

Dodaj komentarz