Piersi z kaczki z tymiankiem

„Kaczka dziwaczka” w naszym wydaniu jest bajecznie prosta w wykonaniu i jest smaczną alternatywą dla innego mięsa drobiowego. Piersi z kaczki z suszonym tymiankiem są soczyste, ale nie krwiste (lubimy dobrze wysmażone) i dobrze przyprawione, dodatkowo można przyrządzić do nich sos cytrynowy z dodatkiem cynamonu. Przepis jest również zgodny z zalecanymi składnikami w diecie paleo.

SKŁADNIKI:
2 piersi z kaczki (400 – 500 g)
1 płaska łyżka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
sól himalajska
3 łyżeczki oleju kokosowego (zimno tłoczony, nierafinowany)
Do sosu cytrynowego z cynamonem (opcjonalnie):
100 ml soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie pierś od strony skóry, nacieramy 1 łyżeczką oleju kokosowego, żeby przyprawy lepiej przylegały do kaczki. Następnie dokładnie wcieramy sól i tymianek.

Piers-z-kaczki-1

Kroimy czosnek na cienkie plasterki i obkładamy nimi kaczkę z obu stron. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę nawet do kilku godzin.

Po odpowiednim czasie nagrzewamy patelnię z 2 łyżeczkami oleju kokosowego (więcej nie trzeba, tłuszcz wytopi się z kaczki). Wyjmujemy kaczkę z lodówki i układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu (wraz z czosnkiem), smażymy tak przez 1 minutę, następnie unosimy pierś z kaczki by usunąć czosnek od spodu i przenosimy go na górę kaczki – wszystkie plasterki czosnku. Dzięki temu czosnek się nie przypali i nie będzie gorzki. Kontynuujemy smażenie skórą do dołu przez 8 minut. Plasterki czosnku zdejmujemy z patelni. Po tym czasie odwracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy kolejne 8 minut (wersja wysmażona i miękka w środku). Jeżeli lubimy bardziej krwiste to wystarczy od 3 – 5 minut.

Piers-z-kaczki-3

Kiedy zakończymy smażenie zdejmujemy piersi z patelni, odkładamy na talerz lub deskę. Mięso odpoczywa, a my możemy przyrządzić sos cytrynowy z cynamonem. Do pozostałości po smażeniu kaczki na patelnię dodajemy 100 ml soku z cytryny i 0,5 łyżeczki cynamonu. Redukujemy sos przez kilka minut na małym ogniu, powinien się trochę zagęścić. Mając gotowy sos możemy przystąpić do krojenia piersi z kaczki na grubsze plastry, które polewamy przygotowanym w międzyczasie sosem.

Piers-z-kaczki-2

W zależności od upodobań kaczkę możemy połączyć na talerzu z buraczkami, sałatą, czerwoną kapustą lub innymi dodatkami. Mniaaaam…

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

 

 

 

 

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz