Pieczona kaczka z warzywami

Dla urozmaicenia proponujemy dzisiaj przepis na pieczoną kaczkę z chrupiącą skórką i dodatkiem warzyw sezonowych tj. marchewka, burak, pietruszka i puree z selera. Najlepsza kaczka pochodzi oczywiście od lokalnych sprzedawców, na pewno nie polecamy kupowania mięsa w supermarketach (zwierzęta najczęściej karmiona paszą z kukurydzą i soją genetycznie modyfikowaną).

Pieczona-kaczka_2

SKŁADNIKI DO KACZKI:
2,5 kg kaczki
3 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka rozmarynu
sól himalajska

SKŁADNIKI NA WARZYWA:
1 seler
2 korzenie pietruszki
3 marchewki
3 buraki
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżki mleka kokosowego
sól himalajska

  1. Kaczkę myjemy i osuszamy.
  2. Nacieramy mięso solą, kurkumą i rozmarynem. Odkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  3. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z przyprawami i dodajemy listki laurowe.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół i wstawiamy mięso do pieczenia na 2 godziny. Nie przykrywamy pokrywką – chcemy mieć chrupiącą skórkę, a nie gotowane mięso. Kaczka nie wyschnie bez przykrycia, ponieważ pod wpływem ciepła wydzieli się sporo tłuszczu.
  5. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki warzywa (marchew, pietruszka, seler), a buraki w plasterki.
  6. Gotujemy pokrojone warzywa na parze aż do uzyskania miękkości.
  7. Ugotowany seler i pietruszkę blendujemy, dodajemy mleko kokosowe oraz sól do smaku.
  8. Marchewkę przekładamy do osobnego pojemnika, solimy i dodajemy olej kokosowy.
  9. Buraczki układamy na talerzu i przyprawiamy solą.
  10. Upieczoną kaczkę kroimy na kawałki i podajemy wraz z przygotowanymi warzywami.

Pieczona-kaczka_3

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz