Muffiny dyniowe z jabłkiem (bez zbóż, bez cukru, bez laktozy, Paleo)

Dynia jest niezwykłym dobrodziejstwem natury, dlatego warto korzystać z jej dostępności. Można ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na wytrawnie, ponieważ ma neutralny smak. Muffiny dyniowe nie potrzebują dodatku cukru czy zbóż, które niszczą właściwości zdrowotne potraw. Idealna przekąska na jesienne dni dla osób ceniących zdrowe „słodkości”.

Muffiny-dyniowe_ciasto

SKŁADNIKI NA CIASTO:
0,5 dyni (użyłam średniej wielkości dynię hokkaido)
10 daktyli suszonych bezsiarkowych (ekologicznych)
3 jajka
2 małe jabłuszka lub jedno duże
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
wiórki kokosowe do posypania

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
1 szklanka schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki wody

Muffiny-dyniowe_babeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i wstawiamy do piekarnika na 30 min, temperatura 150°C, grzanie góra – dół.
  2. W międzyczasie, daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
  3. Jabłuszka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  4. Po upieczeniu i ostudzeniu dyni, miksujemy ją na gładką masę. Jeżeli mamy dynię innej odmiany niż hokkaido, obieramy wcześniej ze skórki.
  5. Dodajemy cynamon, jajka, olej kokosowy, sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę kokosową i ewentualnie ocet jabłkowy.
  6. Odlewamy wodę z daktyli i blendujemy (mogą pozostać grudki).
  7. Daktyle dodajemy do masy dyniowej i dosypujemy pokrojone jabłuszka.
  8. Foremki smarujemy delikatnie olejem kokosowym (muffiny nie będą przywierały). Wypełniamy je naszą masą do 2/3 objętości foremek, ponieważ ciasto lekko urośnie i poza tym musimy zostawić trochę miejsca na krem kokosowy.
  9. Muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, grzanie góra – dół, na 25-30 minut.
  10. W trakcie pieczenia babeczek, przygotowujemy krem kokosowy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.
  11. Do miski dodajemy schłodzone mleko kokosowe – najlepiej bardziej gęstą wierzchnią warstwę.
  12. Do mleka dolewamy rozpuszczoną żelatynę i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby masa stężała.
  13. Upieczone muffiny wyciągamy z piekarnika do wystudzenia, następnie polewamy kremem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Muffiny-dyniowe_kawalek

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz