Połączenie awokado z truskawkami wydaje się być nietypowym zabiegiem, ale sprawdziliśmy i smakują pysznie. Awokado jest tak delikatne, że nie zmienia smaku deseru, a jednocześnie nadaje bardziej gęstej – śmietankowej konsystencji.
Przepis może być stosowany w diecie paleo i protokole autoimmunologicznym (w tym przypadku bez dodatku słodzików). Zachęcamy do spróbowania!
SKŁADNIKI:
1 dojrzałe awokado
0,5 kg truskawek
1,5 szklanki mleka kokosowego
garść wiórków kokosowych do posypania (opcjonalnie)
słodzidło – ksylitol, stewia, cukier kokosowy (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obieramy awokado ze skórki, usuwamy ze środka pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski, w której będziemy blendować wszystkie składniki. Następnie dodajemy 0,5 kg truskawek i dolewamy 1,5 szklanki mleka kokosowego. Mleko kokosowe ma delikatny słodki smak, więc nie ma potrzeby słodzenia. Wszystko razem blendujemy. Gotową masę przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki na 4 godziny. Możemy również lekko schłodzić deser w lodówce i zjeść go bez zamrażania, jest tak samo smaczny.
My ozdobiliśmy nasze lody truskawkowe wiórkami kokosowymi, ale jeżeli zostały nam jeszcze truskawki możemy je wykorzystać.
Smacznego!
Zacisze Zdrowia