Lody cytrynowe – bez laktozy i bez cukru

Ostatnie upalne dni zmotywowały nas do przygotowania własnych lodów bez składników, których unikamy bądź nie możemy spożywać, a mianowicie bez nabiału w postaci mleka i bez cukru. Domowe lody cytrynowe są nieco kwaskowe (my takie lubimy :-)), ale jeżeli powoli odzwyczajacie się od słodkiego lub nie możecie bez niego żyć to do wymienionych poniżej składników śmiało dodajcie odrobinę ksylitolu, stewii bądź cukru kokosowego. Jak już musi być cukier to niech będzie naturalny. Przepis jest idealny dla osób na diecie paleo, w przypadku protokołu autoimmunologicznego nie dodajemy żadnego słodzika!

Lody-cytrynowe-2

SKŁADNIKI:
1 dojrzałe awokado
sok z 0,5 cytryny
1,5 szklanki mleka kokosowego
słodzidło – ksylitol, stewia, cukier kokosowy (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obieramy awokado ze skórki, pamiętajmy, że powinno być ono dojrzałe czyli delikatnie miękkie. Awokado najczęściej sprzedawane jest jeszcze twarde, ale wystarczy, że poleży w temperaturze pokojowej 2-3 dni i będzie idealne do sporządzenia lodów. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miski,  dolewamy 1,5 szklanki mleka kokosowego oraz sok z połowy cytryny. Wszystko razem blendujemy. Gotową masę przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki na 3 – 4 godziny. Jeżeli nie zamrozimy będziemy mieli shake, który warto przed spożyciem schłodzić w lodówce – opcja, kiedy nie chcemy długo czekać na pyszny deser.

Nasze pyszne lody możemy ozdobić czerwoną porzeczką, malinami bądź innymi owocami, które lubimy.

Smacznego!

Lody-cytrynowe-3

 

 

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz