Letnia sałatka ze świeżych warzyw

Dzisiaj pokazujemy jak sporządzić pyszne śniadanie (lub kolację) i udowadniamy, że chleb nie jest potrzebny by być sytym aż do obiadu. Z przepisu mogą również korzystać osoby na diecie paleo oraz protokole autoimmunologicznym (AIP) – w tym przypadku należy pominąć pomidora.

Korzystajmy z dostępu do świeżych warzyw, jest ich teraz całe bogactwo, dosłownie do wyboru do koloru.

Idealnym dodatkiem będzie ziołowa herbata.

SKŁADNIKI:
3 duże liście sałaty
1 pomidor malinowy (osoby na AIP powinny pominąć ten składnik)
0,5 awokado
3 rzodkiewki
0,5 kalarepy
szczypiorek
bazylia suszona lub świeża (można zamienić na oregano)
1 – 2 ząbki czosnku
⅓ łyżeczki soli himalajskiej
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 małej kiełbaski o dobrym składzie (my zakupiliśmy eko)
1 łyżka oliwy z oliwek (nierafinowana, zimnotłoczona)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Liście sałaty rwiemy na strzępki, następnie pomidor, rzodkiewki, kalarepę, awokado i kiełbaskę kroimy w kostkę oraz wrzucamy do miski. Bardzo drobno siekamy ząbki czosnku bądź wyciskamy w prasce, szczypiorek kroimy w drobne paseczki i dodajemy do pokrojonych warzyw i sałaty. Przyprawiamy całość bazylią, kurkumą i solą, a na koniec polewamy oliwą z oliwek (my użyliśmy ekologicznej, nierafinowanej, zimnotłoczonej w celu zachowania jej cennych wartości).

Letnia-salatka-1

Wszystkie warzywa, które wybraliśmy pochodzą ze znanego źródła. Nie muszą być ekologiczne, jeżeli mamy pewność, że nie były opryskiwane chemicznie (znajomy sąsiad z działką, rolnik itp.). Zwróćmy szczególną uwagę na skład kiełbas i wędlin, ponieważ najczęściej w ich składzie znajdziemy gluten, laktozę, skrobię modyfikowaną, glutaminian sodu, cukier, konserwanty (m.in. azotan sodu, pirosiarczyn sodu), barwniki i inne zbędne składniki. Jeżeli nie mamy dostępu do dobrej jakości kiełbas i wędlin, lepiej zastąpmy je innymi produktami (np. pieczone chude mięso, jajko – jeżeli nie jesteśmy uczuleni). My zaopatrujemy się na bazarze, gdzie w przystępnych cenach można dostać kiełbasy oraz mięso ekologiczne lokalnych producentów, bądź na targu, gdzie zamawiamy całego kuraka.

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz