Letni wegetariański obiad

Oto nasza propozycja bezmięsnego obiadu na ciepłe, letnie dni.

SKŁADNIKI DO SAŁATY:
2 duże liście sałaty (z własnego ogródka, od znajomego rolnika lub ekologicznej)
0,5 łyżeczki zmielonego ostropestu plamistego
1 łyżeczka oleju z wiesiołka (może być zastąpiony olejem lnianym, słonecznikowym lub z ostropestu)
świeża natka pietruszki

Sałatę rwiemy rękoma na kawałki – nigdy nie kroimy nożem, ponieważ sałata traci wtedy cenne wartości i witaminy. Do sałaty dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

SKŁADNIKI DO MARCHEWKI:
2 marchewki (z własnego ogródka, od znajomego rolnika lub ekologicznej)
1 łyżka słonecznika obłuskanego
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej

Marchewkę gotujemy na parze by zachować cenne witaminy, w tym samym czasie prażymy chwilę pestki słonecznika. Wszelkie pestki i orzechy zawsze należy prażyć delikatnie na patelni, żeby zabić ewentualne pasożyty, które szczególnie występują na tych produktach. Po ugotowaniu solimy i dodajemy olej kokosowy (witamina A przyswajana jest z tłuszczem), na koniec posypujemy słonecznikiem.

Marchewka-ze-slonecznikiem

Skoro mamy już coś lekkiego (sałatkę) i smaczną marchewkę ze słonecznikiem możemy przygotować sycące jajka sadzone. Jajka oczywiście ekologiczne oznaczone symbolem 0-PL-… lub od rolnika, który nie karmi kur paszami z dodatkiem GMO i pochodnymi soi. Jajka smażymy na wolnym ogniu na maśle klarowanym (jeżeli mamy nietolerancję laktozy) lub na zwykłym maśle.

Dlaczego do smażenia używamy masła lub oleju kokosowego, a nie żadnego innego oleju roślinnego dowiecie się w artykule o tłuszczach (http://blog.zaciszezdrowia.pl/zdrowie/tluszcze-trans/).

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

 

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

1 Comment

  1. Przedstawione w bardzo przystępny sposób. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz