Kiszone rzodkiewki z imbirem (Paleo)

Kiszone warzywa to idealna alternatywa dla świeżych warzyw na okres zimy. Uwielbiamy kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale w tym roku pokusiliśmy się o coś nowego, a mianowicie kiszone rzodkiewki.

Brzmią nietypowo, ale są smaczne i jedząc je zimą na pewno będziemy wspominali ciepłe i piękne lato.

Kiszenie rzodkiewek trwa do 4 dni, należy codziennie obserwować czy woda nie odparowała (należy uzupełnić), czy nie pojawiła się piana (należy zebrać) lub czy nie robi się na wierzchu pleśniowy nalot (to dyskwalifikuje rzodkiewki do spożycia). Rzodkiewki stracą swój intensywny kolor, będą jasno różowe, tak samo woda znajdująca się w słoiku.

Ilość składników w podanym przepisie wystarczy na zrobienie 4-5 słoików o wielkości 300 ml.

Kiszone-rzodkiewki-składniki

SKŁADNIKI:
5 pęczków rzodkiewek
1 pęczek kopru (najlepiej taki do kiszenia ogórków)
1 mały korzeń chrzanu
1 mały kawałek imbiru
2 łyżki soli himalajskiej
2 litry wody
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe

Kiszone-rzodkiewki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Oczyszczamy rzodkiewki z zielonych liści, ale zostawiamy korzonki, dokładnie myjemy.
  2. Mieszamy wodę z solą i wstawiamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  3. Wyparzamy słoiki i ciasno układamy w nich rzodkiewki.
  4. Do każdego słoika dodajemy po liściu laurowym, kawałku chrzanu i imbiru, ząbku czosnku oraz kilka łodyżek kopru.
  5. Całość zalewamy wystudzoną wodą z solą i zakręcamy słoik, niezbyt mocno żeby rzodkiewki miały minimalny dostęp powietrza, po ukiszeniu możemy je mocniej dokręcić.
  6. Jeżeli chcemy przerwać proces fermentacji, po 4 dniach wstawiamy słoiki do lodówki.

Kiszone-rzodk_12

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz