Jagodzianki bezglutenowe – bez laktozy i bez cukru

Jagody stosowane były przez nasze babcie i prababcie, jako wspaniały lek na wiele schorzeń, działają bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Bogate w witaminy i minerały, mogą być spożywane w postaci suszonej

, jako nalewki oraz dodatek do suplementów diety, regulują poziom cukru we krwi i uelastyczniają naczynia krwionośne, dodatkowo są pyszne.

Ponieważ lipiec i początek sierpnia to idealny czas na zbiory jagód, postanowiliśmy sporządzić smakołyk przy ich wykorzystaniu. Przepis może być wykorzystany również przez osoby na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Osobom, które mają nietolerancję drożdży, polecamy zamienić je na łyżeczkę sody oczyszczonej lub proszku bezglutenowego. Nie będą tak pięknie pachnieć drożdżówką, ale czego się nie robi dla zdrowia.

Z podanego przepisu wyszło nam 13 jagodzianek bezglutenowych!

Jagodzianki-2

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szklanka mąki ryżowej (z ryżu brązowego)
0,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 mąki jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
25 g świeżych drożdży
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki jogurtu naturalnego koziego
1 jajko (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
300 g jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie bo jagody są słodkie)

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:
1 łyżka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych

Jagodzianki-1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dokładnie myjemy jagody (najlepiej z dodatkiem sody oczyszczonej).
  2. Do miski wsypujemy mąki (ryżowa, jaglana, gryczana), ksylitol i sól.
  3. Mieszamy sypkie składniki i odstawiamy na bok.
  4. Podgrzewamy delikatnie mleko kokosowe (uwaga szybko się nagrzewa, szybciej niż tradycyjne mleko).
  5. Wlewamy mleko kokosowe do kubka, kruszymy do środka drożdże i dodajemy 3 łyżki ksylitolu.
  6. Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.
  7. Po 10 minutach wlewamy drożdżową miksturę do miski z mąkami, dodajemy jogurt naturalny kozi i jajko (można pominąć, zrobiliśmy bez), a następnie całość mieszamy ugniatając dłonią (ciasto drożdżowe zagniata się rękoma).
  8. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę – do wyrośnięcia.
  9. W tym czasie przygotowujemy nadzienie jagodowe. Do osobnej miseczki wsypujemy jagody, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżkę ksylitolu. Mieszamy razem.
  10. Po upłynięciu odpowiedniego czasu (tj. ok. 1 godz.) zaczynamy formować bułeczki. Przygotujmy łyżkę do nabierania ciasta (np. od lodów), by uzyskać jednej wielkości bułki.
  11. Bierzemy blachę na ciasto i wykładamy papierem do pieczenia.
  12. Nabieramy łyżką kulkę ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach i do środka dodajemy nadzienie jagodowe, tyle żeby ciasto zamknęło nam się w dłoni.
  13. Formujemy bułkę, zamykając jagody w środku i odkładając na blachę z papierem.
  14. Jeżeli zostaną nam jakieś jagody, możemy przyozdobić nimi wierzch jagodzianek.
  15. Ustawiamy piekarnik na 180°C, grzanie góra – dół.
  16. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika na 25 minut, jeżeli wyjdą nam większe jagodzianki, czas pieczenia należy nieco zwiększyć.
  17. Po upieczeniu, jagodzianki możemy posypać mąką kokosową lub wiórkami kokosowymi (na zdjęciu to nie jest cukier puder, tylko właśnie mąka kokosowa – może być spożywana na surowo).

Smacznego!

Jagodzianki-4

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz