Gulasz z jelenia w sosie pomidorowym

Dziczyzna nie jest tak powszechnie spożywana w naszych domach jak drób czy wieprzowina, choć jest mięsem chudszym, zawiera dużo łatwostrawnego białka – kreatynę oraz dużą ilość witamin z grupy  B i minerałów (magnez, fosfor, wapń). Mięso zwierząt żyjących na wolności jest wolne od antybiotyków i hormonów zawartych w paszach. Dzięki temu ma mniejszą zawartość pro zapalnych omega-6 oraz nie zawiera toksyn kumulujących się w tkance tłuszczowej zwierząt hodowlanych. Uważajmy jednak na wszelkie wędliny i konserwy, ponieważ producenci dodają do nich konserwanty.

Gulasz-z-jelenia_3

SKŁADNIKI NA GULASZ:
1 kg mięsa z jelenia
500 ml passaty pomidorowej
1 korzeń pietruszki
4 marchewki
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki rozmarynu
sól himalajska
smalec z gęsi lub olej kokosowy (do podsmażania)

  1. Mięso z jelenia płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki 2-3 cm.
  2. Na patelnię nakładamy smalec z gęsi, następnie mięso i podsmażamy ok. 5 minut z każdej strony.
  3. Mięso wypuści soki podczas duszenia, dlatego nie ma potrzeby dolewania wody.
  4. Przykrywamy patelnię pokrywką i w międzyczasie kroimy cebule w piórka oraz czosnek.
  5. Wrzucamy cebule i czosnek do mięsa oraz wlewamy passatę pomidorową.
  6. Dusimy na małym ogniu około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Mieszamy od czasu do czasu.
  7. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
  8. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut (tak by nie rozgotować warzyw), przyprawiamy kurkumą i rozmarynem.
  9. Na koniec posypujemy solą himalajską.

Gulasz-z-jelenia_2

 

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz