Cukinia z marchewką – Paleo śniadanie (przyjazne na AIP)

Szybkie i smaczne śniadanie, które doda nam energii na cały poranek, tradycyjnie bez chleba, mleka, jajek. Przepis jest przyjazny dla osób będących na protokole autoimmunologicznym i paleo diecie.

Jeżeli nie jemy śniadania w domu tylko w pracy, to potrawa może być śmiało spożywana na zimno, więc spakujmy do pudełka.

SKŁADNIKI:
0,5 małej cukinii
kawałeczek kiełbaski
olej kokosowy lub smalec do duszenia
kurkuma
bazylia
mała cebulka lub ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól himalajska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Teraz jest sezon na cukinie, są nieduże i świeże, więc nie musimy obierać ze skórki (zmięknie podczas duszenia na patelni). Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym lub smalcem (u nas smalec z gęsi). Układamy plasterki cukinii na patelni i przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu (cukinia wydzieli sok). Kroimy cebulkę w kostkę i dodajemy do cukinii, a następnie wrzucamy pokrojoną kiełbaskę. Kiedy cebulka i cukinia zmiękną przyprawiamy solą, bazylią i kurkumą. Jeżeli nie tolerujemy cebuli, możemy dodać czosnek bądź zupełnie pominąć oba składniki.

Gotową potrawę nakładamy na talerz ozdabiając ulubionymi warzywami, my dodaliśmy gotowaną mini marchewkę i ogórki kiszone.

Cukinia-z-marchewka-2

Smacznego!

Zacisze Zdrowia

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz