Bezglutenowy chleb gryczano – dyniowy

Metodą prób i błędów udało mi się dojść do przepisu na chleb bezglutenowy, który jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Zdecydowanie nie przypomina smakiem chleba pszennego czy żytniego, ale jest bardzo zdrowy

i można w nim przemycić różnorodne pyszne ziarna według upodobań np. słonecznik, dynię, czarnuszkę, nasiona chia. Zależało mi szczególnie na przygotowaniu chleba bez dodatku glutenu, laktozy i drożdży. Kolor jest dosyć ciemny, a wynika to z dodania mąki gryczanej oraz mąki z wiesiołka. Zatem do dzieła!


SKŁADNIKI:

1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki mąki dyniowej
¾ szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki z wiesiołka (opcjonalnie)
4 łyżki lnu mielonego (siemienia lnianego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki nasion czarnuszki
3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
3 łyżki łuskanych ziaren dyni
¾ szklanki wody
0,5 łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie chleba jest proste i szybkie. Na początek zalewamy gorącą wodą ziarna słonecznika i dyni w jednej miseczce, odstawiamy na około 10 minut. Wszystkie mokre składniki (jajko, olej kokosowy, woda) mieszamy w jednej misce. Następnie dosypujemy mąkę dyniową, mąkę gryczaną, mąkę z wiesiołka (można pominąć ten składnik) i len mielony. Dodajemy sodę oczyszczoną i sól wraz z nasionami czarnuszki. Na koniec odsączamy z wody ziarna słonecznika i dyni, dosypujemy je do pozostałych składników dokładnie mieszając. Po dokładnym połączeniu się składników wylewamy ciasto na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję.

Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Smacznego!
Chleb-bezglutenowy-gryczano_dyniowy2

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz