Dzisiaj mamy świetną propozycję na danie główne w postaci bezglutenowych kotlecików z indyka, bez dodatku mąk glutenowych, bułek, panierek mącznych i bez żadnych składników pochodzenia mlecznego. Jako panierki użyłam tylko zmielonego w młynku lnu złocistego.
Danie to można spokojnie podawać dzieciom, zmniejszając jedynie ilość cebulki i czosnku zapisanych w składnikach potrawy.
Zapraszamy do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI:
500 g mielonego mięsa z indyka
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki mąki gryczanej
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego
2 ząbki czosnku
1 cebulka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli himalajskiej
pieprz czarny
natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie kotlecików jest szybkie i łatwe, jeżeli mamy gotowe, zmielone mięso dobrego pochodzenia. Najlepiej jest mielić samemu w przypadku gdy posiadamy młynek do mielenia mięsa. Na początek należy ugotować kaszę jaglaną (0,5 szklanki kaszy w 1 szklance wody przez 15 min). Następnie kroimy cebulkę na drobne kawałki i podsmażamy delikatnie na patelni. Przekładamy mięso z indyka do miski, dodajemy wystudzoną kaszę, cebulkę, dosypujemy mąkę oraz len mielony. Mieszamy wszystkie składniki razem, wbijamy jajko i przyprawiamy (kurkuma, sól, pieprz, natka pietruszki). Zagniatamy całość by utworzyć jednolitą masę i dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy w zmielonym lnie i smażymy na patelni. Jeżeli chcemy uniknąć smażenia, możemy upiec je w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut.
Gotowe kotleciki możemy podawać same, z sosem pomidorowym lub jako burgery w bezglutenowej bułce.
Smacznego!
Mniaaaam..
Wyglądają zdrowo i bardzo smakowicie!:)
Już wiem co zjem jutro na obiad;)
Pozdrawiam!