Bezglutenowe ciasteczka jaglane

Dzisiaj mamy przepis na zdrowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru ciasteczka jaglane. Na ile to możliwe stosujmy składniki ekologiczne (szczególnie jajka, warzywa, owoce, orzechy i ziarna – tu w przepisie jajko, len oraz płatki migdałowe).

W przypadku małych dzieci radzimy pominąć płatki migdałowe – orzechy mogą uczulać.

SKŁADNIKI:
100 g płatków jaglanych
0,5 szklanki mąki jaglanej bezglutenowej
1 jajko ekologiczne lub wiejskie (kura nie karmiona paszą)
2 łyżki lnu mielonego
2 łyżki oleju kokosowego (zimno tłoczony, nierafinowany)
⅓ szklanki masła klarowanego
3 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli himalajskiej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka płatków migdałowych (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie sypkie składniki wrzucamy do szklanej miski (płatki migdałowe powinny być pokruszone w ręku), roztapiamy masło klarowane na wolnym ogniu aż osiągnie płynną konsystencję i następnie wlewamy masło do miski. Na koniec wbijamy jajko i dodajemy olej kokosowy, wszystko mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto wstawiamy na 20 – 30 minut do lodówki.

Ciasteczka-jaglane-1

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, powinno być bardziej zbite. Formujemy w rękach małe, płaskie ciasteczka i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z powyższych składników powinno wyjść około 35 ciasteczek jaglanych, które wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, czas pieczenia to 20 – 25 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Smacznego!

Ciasteczka-jaglane-3

Wszystkie treści zamieszczone na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za wykorzystanie zamieszczonych na blogu informacji.

Share Button

Dodaj komentarz